Sluznica želuca: funkcija i liječenje gastritisa

Sluznica želuca: njena funkcija i što učiniti kada je iritirana?

Ako funkcionira kako bi trebala, uopće je ne osjećamo. Jednostavno i tiho obavlja svoj posao. Sluznicu želuca primjećujemo samo kada je iritirana ili napadnuta. I zaista, izaziva tešku bol i mnoge druge neugodne tegobe. Tada sluznica želuca više ne može obavljati svoje uobičajene zadaće.

Evo što sluznica želuca radi

Sluznica želuca posve obavija želudac. Tako može idealno ispuniti dva ključna zadatka: prvo, odgovorna je za proizvodnju želučanih sokova i svih njihovih dijelova. S druge strane, ona štiti želudac od agresivnog djelovanja želučane kiseline zahvaljujući proizvedenoj sluzi.

Sluznica želuca stoga je neophodna za probavu zbog proizvodnje kiseline, a time i za isporuku energije i hranjivih tvari cijelom tijelu.

Bez pravilne proizvodnje sluzi, posljedica mogu biti bol u trbuhu ili čak i čirevi.

Želučani sokovi koje proizvodi sluznica želuca dodatno razgrađuju probavni sadržaj i ubijaju patogene koji su u tijelo ušli zajedno s hranom. Da bi se to postiglo, želučani sokovi moraju imati veoma nisku pH vrijednost, što znači da su oni izrazito kiseli i veliko opterećenje za stijenku želuca. Kako smo već spomenuli, želučana sluz stoga igra bitnu ulogu. Ona okružuje želudac kao zaštitni sloj kojim se sprječava izravni kontakt sa želučanom kiselinom.

Što iritira sluznicu želuca

Sluz koju proizvodi sluznica želuca ne može izdržati svaki napor. Neki čimbenici mogu je tako snažno napasti da poremete proizvodnju sluzi i želučana kiselina može izravno napasti stijenku želuca. Oni uključuje sljedeće:

 • Infekcije bakterije Helicobacter pylori
 • Stres
 • Određeni lijekovi, na primjer protiv bolova
 • Pretjerana konzumacija alkohola, nikotina ili kofeina
 • Ljuti začini
 • Poremećeni imunosni sustav
 • Vrlo kisela hrana

Posljedica toga je upala sluznice želuca (gastritis). Simptomi akutnog gastritisa obično se javljaju veoma naglo. Uz odgovarajuće liječenje, koje uključuje, primjerice, lijekove kojima se ograničava proizvodnja želučane kiseline, obično potraje tek nekoliko dana, ali neki put je potrebno i nekoliko tjedana za ublažavanje simptoma. Iritacija sluznice želuca može postati kronična. Početni stadiji obično prođu nezapaženo i bolest može trajati nekoliko godina do pojave dodatnih simptoma ili posljedica kao što su anemija ili čak i čirevi.

Gastritis ograničava apsorpciju vitamina B12 u crijevu te taj vitamin više ne može ispuniti svoju važnu ulogu u formiranju krvi.

Postavljanje dijagnoze gastritisa

Za sigurno dijagnosticiranje gastritisa potreban je detaljan razgovor o povijesti bolesti u kojem pacijent objašnjava svoje simptome, opisuje svoj životni stil (pušenje, alkohol, stres) i navodi informacije o lijekovima koje uzima. Nakon toga slijedi fizikalni pregled. Ako se tijekom opipavanja javi bol u gornjem dijelu trbuha, to je jedan od prvih znakova gastritisa. Liječnik će osim toga obaviti i pregled ultrazvukom (sonografija) gornjeg dijela trbuha radi isključivanja drugih mogućih uzroka. Taj pregled ne boli niti ne zrači tijelo.

Dijagnoza se može potvrditi samo gastroskopijom, pregledom u kojem se uzima uzorak tkiva (biopsija) iz želučane sluznice i proučava radi otkrivanja promjena u stanicama i infekcija (osobito za specifičnu bakteriju Helicobacter pylori).

Čak i ako se sumnja na infekciju bakterije Helicobacter pylori, potrebno je provesti gastroskopiju s biopsijom za potvrdu dijagnoze. Ispitivanje daha, kojim će se vrlo vjerojatno otkriti patogen u izdahnutom zraku, obično se upotrebljava kao kontrola nakon liječenja infekcije Helicobacterom. Za tu se svrhu može upotrijebiti i pregled stolice. Međutim, moguće je da test neće otkriti gastritis tipa .

Čovjek odjeven u bijelu majicu kratkih rukava, prikazan samo od boka do ramena, pati od bolova u želucu.

Različiti oblici gastritisa

Većina ljudi pati od akutnog gastritisa koji može imati niz različitih uzroka, na primjer:

 • Infekcija bakterijama, virusima ili gljivama
 • Čest unos lijekova koji iritiraju želudac ili unos velike doze takvih lijekova
 • Pretjerana konzumacija alkohola
 • Konzumacija nikotina
 • Velika konzumacija hrane koja iritira želudac, npr. kava ili ljuti začini
 • Radioterapija
 • Unos kiselina ili lužina
 • Psihološki stres
 • Fizički stres, npr. dugotrajno znojenje, cirkulacijski šok, kraniocerebralna trauma, opekline
 • Kompetitivni sport (trkački želudac)

Postoji i više oblika kroničnog gastritisa. Gastritis tipa A (autoimuni gastritis) je rijetka nasljedna autoimuna bolest. Koji je uzrok ovog rijetkog oblika gastritisa još uvijek nije sasvim jasno. Znanstvenici sumnjaju da imunosni sustav ne funkcionira na ispravan način i napada želučanu sluznicu vlastitog tijela i postepeno je uništava.

Gastritis tipa B (bakterijski) mnogo je češći od tipa A: ovaj tip gastritisa posljedica je infekcije bakterijom Helicobacter pylori. Bakterija se širi izravnim kontaktom, što znači od osobe do osobe, na primjer rukovanjem ili putem kontaminiranih predmeta. I druge bakterije mogu uzrokovati gastritis tipa B, ali to obično nije slučaj. Gastritis tipa B obično utječe na područje oko kraja želuca, antrum, te se stoga naziva i antralni gastritis.

Gastritis tipa C, poznat i kao kemijsko-toksični gastritis, javlja se kod osoba koje često u tijelo unose tvari koje iritiraju želudac. Određeni lijekovi protiv bolova ili reume mogu uzrokovati dugoročnu štetu želucu. Oni uključuju ibuprofen i diklofenak. Osobe koje redovito uzimaju takve lijekove trebale bi obratiti pozornost na letak u ambalaži ili, još bolje, trebale bi se posavjetovati s liječnikom. Oni često mogu propisati paralelnu terapiju radi zaštite želučane sluznice.

Osim ta tri oblika gastritisa, postoje druge rijetke pojave kao što je ménétrier gastritis. To je želučana bolest povezana s povećanjem nabora sluznice želuca i stoga se zove i gastritisom velikih nabora. Točan uzrok još uvijek nije poznat.

Prilično rijedak gastritis tipa D također ima različite okidače, na primjer kronične upalne gastrointestinalne bolesti poput Crohnove bolesti, poznat je i kao Crohnov gastritis.

Gastritis: simptomi i liječenje

Osobe koje pate od gastritisa imaju veoma neugodne simptome. Simptomi koji se mogu javiti uz gastritis uključuju:

 • Snažna želučana bol
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Osjetljivost na pritisak
 • Nadutost
 • Kiselo podrigivanje

Ako se ti simptomi jave u kombinaciji ili potraju nekoliko tjedana, trebali biste se javiti svojem liječniku opće prakse. On će vas pobliže ispitati i ispravno klasificirati i liječiti vaše simptome. Odgovarajuća terapija lijekovima osobito je važna u slučaju gastritisa, nemojte podcijeniti dugoročne posljedice. Težak slučaj gastritisa može pratiti opasno krvarenje ili potaknuti razvoj čira na želucu. U najgorem slučaju, gastritis dovodi do razvoja raka želuca.

Liječenje za cilj ima poboljšati upalu i olakšati povezane simptome. Radi neutralizacije iritirajuće kiselosti ili usporavanja njene proizvodnje upotrebljavaju se odgovarajući lijekovi.

Posebno se preporučuju pripravci kojima se istovremeno olakšava niz simptoma. Iberogast® služi upravo tome u kontekstu funkcionalnih gastrointestinalnih bolesti te štiti želučanu sluznicu zahvaljujući svojoj jedinstvenoj formulaciji devet ljekovitih biljaka. Tegobe i simptomi kao što su mučnina i želučana bol (u kontekstu funkcionalnih gastrointestinalnih bolesti i bolesti povezanih s motilitetom), koje mogu biti povezane i s iritiranom želučanom sluznicom, mogu se na taj način učinkovito riješiti.

Posebno se preporučuju pripravci kojima se istovremeno olakšava niz simptoma. Iberogast® služi upravo tome u kontekstu funkcionalnih gastrointestinalnih bolesti te štiti želučanu sluznicu zahvaljujući svojoj jedinstvenoj formulaciji devet ljekovitih biljaka. Tegobe i simptomi kao što su mučnina i želučana bol (u kontekstu funkcionalnih gastrointestinalnih bolesti i bolesti povezanih s motilitetom), koje mogu biti povezane i s iritiranom želučanom sluznicom, mogu se na taj način učinkovito riješiti.

Koliko dugo traje liječenje za najčešći gastritis?

Akutni se gastritis obično sam zaliječi nakon nekoliko dana ako se odmarate i jedete hranu koja ne pada teško na želudac u manjim porcijama. Također izbjegavajte moguće okidače, kao što su kava, nikotin, alkohol i druge tvari koje iritiraju želudac. Bržem oporavku možete pridonijeti uzimanjem biljnog lijeka kao što je Iberogast®. Međutim, kako je gore navedeno, trebali biste se posavjetovati s liječnikom ako osjetite snažnu bol i/ili ako se simptomi nastave tijekom duljeg vremena.

Kako pridonijeti liječenju svojeg gastritisa?

Gastritis je stanje u kojem je želučana sluznica upaljena i poremećena. Stoga bi problematična mogla biti hrana koja iritira želudac i tako pogoršava simptome. Do prolaska upale možete pokušati sljedeće:

 • jedite polako
 • dobro žvačite hranu
 • izbjegavajte hranu koja je previše vruća ili hladna
 • izbjegavajte jela koja su preslatka, prezačinjena ili preslana
 • preporučuje se 5 manjih obroka

Ako imate gastritis, preporučuje se da jedete lako probavljivu hranu. Pokušajte izbjeći sljedeće:

 • masne mliječne proizvode (kao što je sir ili vrhnje)
 • masno, dimljeno i prženo meso, kao i meso pripremljeno s kruhom, masna koža od peradi, guske i patke
 • masne ribe (jegulja, skuša) i sve dimljene, ukiseljene ribe, ili ribe ukiseljene u ulju ili u bilo kojoj drugoj srednje pikantnoj / masnoj marinadi ili konzerviranu hranu
 • masne umake poput umaka holandaise, béarnaise ili majoneze
 • prženu hranu (poput pomfrita ili kroketa)
 • slatkiše i kolače
 • svježi kruh i grubi integralni kruh (bolje: fino mljeveni kruh od integralnih žitarica koji je stajao barem jedan dan
 • svježe povrće koje može izazvati nadutost (poput kupusa, luka ili mahunarki)1

Izbjegavajte i stimulanse kao što su

 • kava ili crni čaj
 • alkohol
 • nikotin

Prehrambene navike s gastritisom samo se malo razlikuju od onih za proljev i druge bolesti probavnog trakta. Tijekom tog vremena preporučuje se konzumacija hranjivih jela koja se lako probavljaju i neće dodatno iritirati ranjivu želučanu sluznicu. Za to su posebno dobri riža, krumpiri ili pire krumpir, po mogućnosti nezačinjeno i nezasoljeno povrće i slična hrana koja sadržava lako probavljive hranjive tvari i neće preopteretiti želučanu sluznicu začinima. Lako probavljivo povrće, među ostalim, uključuje na pari kuhane:

 • komorač
 • mrkva
 • koraba
 • grašak
 • tikvica
 • rajčica

Želučana bol

Bilo da je riječ o stresu, nepravilnoj dijeti ili temeljnoj bolesti, uzroci želučane boli ili gastrointestinalnih grčeva mogu biti veoma raznoliki. Saznajte kako dolazi do razvoja tih simptoma i koje mjere i lijekovi mogu pomoći kod gastrointestinalne boli.

Sve o lijeku Iberogast®

Iberogast®

Poremećaji u gastrointestinalnom traktu obično ne samo da su iznimno neugodni i povezani s nizom problema, nego nam i često još više otežavaju svakodnevni život. Dobro je da postoji Iberogast®: kombinacija devet ljekovitih biljaka djeluje i na temeljne uzroke i na neugodn

Sve o lijeku Iberogast®