Želučani živci - Enterički živčani sustav i kako funkcionira

Želučani živci i enterički živčani sustav - Upravljački centar vašeg želuca

Želučani živci drže probavu pod kontrolom: od kretanja želuca do lučenja želučanih sokova, svaka želučana aktivnost pod njihovim je upravljanjem i kontrolom. Iako se time osigurava najlakši mogući probavni proces u želucu, to može dovesti i do negativnih posljedica: ako su želučani živci iritirani, preosjetljivi ili su živčani putovi do mozga poremećeni, moguće su značajne probavne smetnje. Kako možete uravnotežiti želučane živce? I kako oni zapravo rade?

Zadatak želučanih živaca

Tijekom probave želudac ispunjava veoma važne uloge: ne samo da u njega ulazi prožvakana hrana iz jednjaka, već ih želudac i miješa sa želučanim sokovima koje sam proizvodi i zatim transportira pripremljeni probavni sadržaj do crijeva na kontrolirani način. Želučani živci osiguravaju da se ti savršeno koordinirani zadaci obavljaju bez problema.

Oni se nalaze po čitavom želucu i održavaju ravnotežu tih procesa.Želučani živci ne djeluju posve neovisno: oni su dio takozvanog enteričkog živčanog sustava koji upravlja svim procesima u gastrointestinalnom traktu i ima kontrolne centre po cijelom probavnom sustavu.

Enterički živčani sustav sadržava otprilike jednako živčanih stanica kao i ljudska leđna moždina. Zbog te je činjenice, uz sposobnost neovisnog obrađivanja podražaja i davanja specifičnih uputa neovisno o mozgu, dobio i drugi naziv: mozak u utrobi. Ali naša psiha može imati utjecaj na gastrointestinalni trakt. Na primjer, uzbuđenje prije ispita može potaknuti nemir u želucu ili nam naša iritiranost partnerom može pokvariti apetit i upropastiti isplaniranu romantičnu večeru.

Na enterički živčani sustav utječe i autonomni živčani sustav (AŽS) koji pokriva cijelo tijelo:

 • Simpatički dio (SŽS) smanjuje lučenje želučanih sokova i inhibira kretanja želuca.
 • Parasimpatički dio (PSŽS) stimulira cirkulaciju krvi i lučenje želučanih sokova te aktivira želučani motilitet.

Ovisno o situaciji, utjecaj jednog dijela je dominantniji. Na primjer, u stresnoj situaciji želučane funkcije mogu biti u neravnoteži.

Jesu li vaši želučani živci preosjetljivi? - Simptomi i okidači

Ako se izgubi ravnoteža želučanih živaca, to je obično vidljivo. Često može za posljedicu imati neugodne simptome:

 • Osjećaj punog trbuha i/ili pritisak u želucu
 • Mučnina
 • Želučana bol
 • Nadutost
 • Žgaravica

Simptome može uzrokovati iritacija želučanih živaca ili poremećaj prijenosa impulsa koji mijenja njihovu reakciju na probavne podražaja tako da snažnije reagiraju na vanjske probavne podražaje.

Ali što uzrokuje iritaciju želučanih živaca? Za to postoji mnogo okidača:

 • Stres
 • Ubrzani način života pun brige
 • Uzbuđenje
 • Postojeći iritabilni želudac
 • Prehrana
 • Konzumiranje stimulanasa kao što su alkohol, kava ili nikotin

Svi ti čimbenici mogu pridonijeti gubitku ritma želučanih živaca. Osobe koje to pogađa iskusit će tipične simptome.

Kada stres pogodi želudac

Želučane tegobe često su potaknute psihološkim stresom.

Da bismo razumjeli što se događa po tom pitanju, potrebno je proučiti stres iz više perspektiva jer postoje različite vrste stresa i njegova percepcija izrazito je individualna.

S obzirom na to da česti i/ili duži stres osim želuca može fizički i mentalno umarati cijelo tijelo, uvijek je dobro poduzimati mjere protiv njega. Prepoznajte osobne stresne čimbenike: samo oni koji poznaju svoje protivnike mogu se nositi s njima. Nekim je ljudima izvor stresa neaktivnost, a drugima je problem previše posla za obaviti. Sljedeći bi korak bio promišljanje o strategijama: pozitivno razmišljanje, osvještavanje vlastitih misli, vježbe disanja i bolji san.

Da iritirani želučani živci ne bi sami postali izvor stresa, preporučuje se liječenje simptoma: postoje prirodni lijekovi koji mogu brzo i učinkovito umiriti želučane živce.

Čovjek odjeven u bijelu majicu kratkih rukava, prikazan samo od boka do ramena, pati od bolova u želucu.

Do kojih problema može doći?

Nervozni želudac, koji nazivamo i iritabilnim želucem, gastrointestinalni je poremećaj, a prate ga sljedeći tipični simptomi

 • Grčevi u trbuhu
  Grčevita bol u želucu ili bol u želucu nalik na kolike bez posebne lokalizacije
 • Mučnina
  Nagli osjećaj potrebe za povraćanjem, ali uglavnom uz izostanak samog povraćanja
 • Želučana bol
  Želučana bol se javlja na različite načine, ovisno o uzroku. Obično se javlja na lijevoj strani trupa, otprilike ispod dijafragme.
 • Bol u trbuhu
  Bol lokalizirana ispod prsne kosti, bol lokalizirana u gornjem dijelu trbuha
 • Nadutost
  Osjećaj zagušenja hranom koji nema veze s unosom hrane kojim bi se mogao objasniti taj osjećaj
 • Pritisak u trbuhu
  Pritisak koji se osjeća u trbuhu. Ovisno o tome koliko su osjetljivi želučani živci, može se javiti kao snažan osjećaj punog trbuha ili ga može pratiti velika bol

Kako umiriti želučane živce

Da biste se riješili neugodnih simptoma, potrebno je uravnotežiti želučane živce. Ako organske bolesti potiču tegobe, treba ih liječiti na odgovarajući način. Ako nije moguće utvrditi organski uzrok, liječnik će vjerojatno postaviti dijagnozu iritabilnog želuca ili sindroma iritabilnog crijeva. Oboje su funkcionalni poremećaji bez temeljne organske bolesti. Često se u liječenju upotrebljavaju biljni lijekovi.

Osim toga, životne i prehrambene navike mogu imati ključnu ulogu i potaknuti simptome. Stoga možete puno postići promjenom navika koje vama osobno uzrokuju nelagodu. Na primjer, možete smanjiti količinu stresa ili izbjegavati hranu za koju znate da je okidač za simptome.

Iberogast® kombinira učinke devet različitih ljekovitih biljaka u jednom lijeku, a stoga može i pomoći, osim drugih korisnih učinaka u GI traktu, kod smirivanja osjetljivih želučanih živaca: želučane kretnje mogu se normalizirati i tako ukloniti neugodne simptome.

Probava obavlja naporan rad

Ako vam se probava otme kontroli, može doći do probavnih smetnji. Saznajte kako funkcionira vaša probava, koji su mogući uzroci problema i kako možete stimulirati zdravu probavu uz nekoliko jednostavnih metoda.

Saznajte više

Iberogast®

Poremećaji u gastrointestinalnom traktu obično ne samo da su iznimno neugodni i povezani s nizom problema, nego nam i često još više otežavaju svakodnevni život. Dobro je da postoji Iberogast® kombinacija devet ljekovitih biljaka djeluje i na temeljne uzroke i na neugodne simptome.

Sve o lijeku Iberogast®